欢迎光临聚设汇,装修找设计就上聚设汇!
   咨询电话:15602987227
登录    注册
聚设汇
首页 > 家装 > 天母曹宅住宅设计

天母曹宅住宅设计

项目名称:天母曹宅 住宅设计

设计单位:弎岛空间制造所 Santo Studio

设计总监:吕彦均

设计师:周鼎伦、魏以安、曾台安

完成年份:2024年

建筑面积(平方米/坪):85.8平方米/26坪

项目位置:台北

摄影师:吕彦均

寻求招待所、拍片片场、展览空间等多元机能的最大公因数!

空间,因应不同的使用方式,而被赋予定义,它可以包罗各式机能,也能承载更多弹性变化。在承接本案初始,定位上以住宅为主要导向,可供未来数年使用。而在住宅设计前期讨论过程中,社区却恰逢都更议题,因此“如何回应这个空间在未来几年几种可能的定位”成为了本案的设计导向。

Space is defined by its adaptability to various uses, accommodating a wide range of functions and allowing for versatile transformations. Initially conceived as a residential project catering to future years, our design approach took an unexpected twist during the early planning stages when the community was undergoing urban renewal discussions.As a result, the primary design focus of this project shifted towards exploring the potential roles this space could assume in the forthcoming years.

从原先沉稳且机能较单一的住宅,转换为机能多元可容纳更多可能性的弹性空间;因应业主聚会需求及其家人从事媒体工作,因此以住宅为基底,延伸出招待所、拍片片场及展览空间等机能配置,从上述几种不同单元里,寻求空间使用上的最大公因数。

What began as a stable, primarily residential environment has transformed into a multifunctional and flexible area, capable of accommodating a multitude of possibilities. In response to the homeowner's requirements for social gatherings and their involvement in media-related endeavors, we expanded the residential foundation to include features like a guest house, a filming studio and exhibition space. Through the incorporation of these diverse units, our objective was to maximize the utility and usability of the space, ensuring it aligns seamlessly with various needs and functions.

设计重点1:开放空间×隐形隔间  形随机能而生

Open space x concealed partitions – Form arises from function.

我们将原有格局打碎重组,以开放式场域,满足聚会、影片拍摄及展览需求。利用空间中存在的既有立柱,以此为中心,悄然划分客餐厅区域;透过金属包裹,嵌入洞洞板与圆弧平台,并整合电源开关、设备面板等机能,建构一处多功能过渡区。

We deconstructed and reimagined the existing layout, creating an open and versatile space that caters to gatherings, film shoots and exhibitions. Leveraging the existing pillars within the space, we've subtly divided it, with these pillars serving as the central nodes for defining the dining and living areas. Through the strategic use of metal cladding, pegboards and curved platforms, we've seamlessly integrated functionalities such as power switches and equipment panels, establishing a multifunctional transitional zone.

设计重点2:现行需求×未来考量  减少材料浪费

Current needs x future considerations – Reducing material waste.

为满足空间现行的多元需求,并因应未来面临都更的可能性,因此在材料选配上,以拆除成本及视觉一致性为首要考量。全区以金属和木纹做搭配,金属呈现线条切削的轻薄利落感,而沉稳木质则做为机能整合,两者也恰好平衡了空间色温。

In order to cater to the multifaceted homeowner requirements of the space and anticipate possible future renovations, the selection of materials was guided by an emphasis on cost-effective deconstruction and visual cohesion. Across the entire area, we meticulously selected a combination of metal and wood textures. The metal elements impart a feeling of modernity and sleek lines, whereas the intricate wood textures serve as practical integration components. This equilibrium also enhances the overall coziness and warmth of the space.

大门  Entryway

座落于封闭型社区的40年老宅,屋主希望整新门面,改以新颖视觉呈现,于是在不拆除既有磁砖的状态下,选用绿色金属洞洞板包复做为新的立面呈现。其色调与周围植栽相连,搭配重新划设的整面落地窗,日光透进凸显自然氛围。机能上整合电表、电信盒、空调外机于立面内,相偕照明规划使其整体更显利落通透,从外观看来,象是一个方盒,装载不同情境与各种可能。

Situated within a gated community, this four-decade-old residence underwent a facelift as the homeowner sought to present a fresh and modern look without removing the existing tiles. The solution involved using green metal pegboards to cover the facade while preserving the original tiles. This new choice of material complements the surrounding greenery and, combined with newly positioned floor-to-ceiling windows, allows natural light to flood in, enhancing the natural ambiance.

In terms of functionality, the vertical integration of electrical meters, telecommunication boxes, and air conditioning units into the walls, along with carefully planned lighting, ensures a sleek and transparent overall appearance. From an exterior perspective, it resembles a versatile container ready to accommodate various scenarios and possibilities.

玄关 Foyer

玄关以两个矮柜与铺面界定,整合鞋履收纳、穿鞋椅、置物平台等机能,其高度亦保持了通透视觉。此区做为场域选材的开启作用,由室外金属延伸至室内木纹,而矮柜便是两种材质调整合下的产物,全区以此相互搭配,平衡空间中的冷暖轻重比例。

The entry foyer is characterized by two low cabinets and flooring, creating a versatile space for storing shoes, providing seating and serving as a platform for personal belongings. Its low height also ensures an unobstructed visual field of view. This area serves as the starting point for material selection, seamlessly transitioning from outdoor metal to indoor wood grain. The low cabinets represent the result of blending these two materials and they are consistently used throughout the entire space, balancing the contrast between cool and warm tones within the space.

客厅 Living Room

天花板的高度设定为此区重点,为了呈现全区的通透性与量体感,我们定义了三个高程——高天花为295公分,于客厅正上方处,除此之外,所有设备管线整合在265公分的低天花内,如吊隐式冷气、全热交换器、厨房排烟风管等,后透过225公分的一般高度,做为隐形线条,也是涵盖所有生活起居机能所的高度范围,同时以此同一高度贯穿餐厅、卫浴、主卧,使视线达到一致性。

The ceiling height in this area plays a pivotal role in enhancing the spacious and voluminous appeal throughout the entire space. We have established three distinct elevations: a lofty ceiling at 295 centimeters directly above the living room, a lower ceiling at 265 centimeters, which incorporates the ceiling concealed air conditioning units, ERVs (energy recovery ventilation systems), and kitchen exhaust ducts and a standard height of 225 centimeters. This standard height acts as an invisible guideline, maintaining visual consistency across all living and functional areas, spanning from the dining room and bathroom to the master bedroom.

电视墙选用灰色晶石板施作,与金属立柱色调相衬,而后方楼板下的储藏间,住宅设计采用板料分割线做隐藏门,使视觉上维持干净利落。电视柜以屋主提供之实木板材,与金属材质加工整合,保有连贯的设计语汇。场域中摆放活动式家具,便于因应不同需求,进行弹性变动,我们刻意选以黑灰及木色家具,呼应整体色调氛围。

The TV wall features grey SPC wall panels that harmonize with the color tone of the metal columns. A cleverly concealed storage room is hidden beneath the floor, with panel seams serving as a concealed door to uphold a clean and clutter-free visual aesthetic. The TV cabinet seamlessly combines solid wood provided by the homeowner with metal materials, ensuring a cohesive design language. To cater to diverse needs and facilitate flexible arrangements, modular furniture has been incorporated into the space. Specifically, we have chosen black-grey and wooden furniture to accentuate the overall color scheme and ambiance.

餐厅 Dining Room

空间中存在既有立柱,若不做任何处理,会形似畸零结构,因此我们以量体中枢为基准点,建构一多功能立柱,透过金属包裹,嵌入洞洞板与圆弧平台,并整合空调开关、线路插座等机能,于此串连客、餐、厨区域,当聚会来访客人多时,也能搭配高脚椅,转换为桌面做使用,使整体空间成为一体。

Within the space, pre-existing columns posed a challenge as they could disrupt the overall layout. To address this, the design team introduced a versatile central column that serves as a focal point. This multi-functional column features metal cladding, pegboards and curved platforms, cleverly integrating air conditioning controls, electrical outlets and other functionalities. This central element acts as a seamless connection between the living, dining, and kitchen areas and during gatherings with a larger number of guests, it can transform into a table by adding barstools. This versatile design element effectively unifies the entire space, adapting to various needs and occasions.

邻近私领域一侧,以柜门连贯而成立面,做为公私领域隔间;住宅设计柜体不做顶天,接续整体空间线条,达到视线水平一致性。界面在此发挥了三种功能——收纳、展示与空间界定,我们利用弹性层板,满足不同情境需求,并透过225公分的高度设定,使即便关上门,顶部仍然保持流通,不至于封闭,因此柜体同时保有通透与弹性,美型和机能兼具。

Adjacent to the private quarters, we established a continuous vertical surface using cabinet doors to function as a separation between the public and private zones. These cabinets do not extend all the way to the ceiling, preserving a consistent visual flow throughout the space. This interface serves three key purposes: storage, display, and defining spatial boundaries. We incorporated adjustable shelving to cater to diverse requirements and maintained a height of 225 centimeters. This design approach ensures that even when the doors are closed, there remains an open space at the top, preventing a sense of enclosure. Consequently, the cabinets maintain airiness and adaptability, effectively blending aesthetics with practicality.

弎岛空间制造所

设计收费:1500 元/平             

擅长类型: 家装,豪宅,别墅,办公室

在线咨询

扫描二维码关注我们的微信

深圳市聚设汇文化传媒有限公司
主编热线:15602987227
总部:深圳市罗湖区梨园路128号宝能汽车大楼416单元
佛山、东莞、成都、重庆、福州、厦门、南昌、武汉、
杭州、苏州、温州、郑州、长春、沈阳、贵阳、柳州、
哈尔滨、九江等城市设立办事处
© 2017-2021 Jsheh.com 版权所有 粤ICP备17079093号
展开
回到顶部