欢迎光临聚设汇,装修找设计就上聚设汇!
   咨询电话:15602987227
登录    注册
聚设汇
首页 > 商业 > 老街里的咖啡培训工坊设计

老街里的咖啡培训工坊设计

项目信息

项目名称:老街里的咖啡培训工坊设计

设计方:平介设计

项目设计&完成年份:2023.1

设计团队:李文靖,杨楠,张莹

项目地址:苏州市工业园区斜塘老街

建筑面积:114㎡

摄影版权:颜社视觉

客户:lim cafe

材料:透明有机玻璃、水磨石砖、黑色石材

项目位于苏州工业园区金鸡湖东斜塘河畔的斜塘老街,老街在具有760多年历史的斜塘镇原址上重建,咖啡培训工坊设计在规划之初就对其历史沿革和风土人情进行了深入发掘,是一个集多种功能为一体的时尚休闲街区。仿古的旅游街区使得不同年龄不同地域的人们都可以在这里找到属于自己的那一份闲散和舒适。

The project is located in the Old Street, the banks of the Xietang River, east of Jinji Lake, Suzhou Industrial Park. The Old Street was rebuilt on the site of the original Xietang town, which has a history of over 760 years. Its history and customs was explored in depth at the beginning of the planning process, making it a fashionable and leisure district with a variety of functions. People of different ages and regions can find their own leisure and comfort in this rebuilt historical travel district.

▼室内概览,interior overview ©颜社视觉

商业咖啡店类型项目的经验我们已经累积了很多,但结合教学场景具有一定表演性质的咖啡店却是一次全新的设计体验。项目又处于这样一个风貌固定的街区内,怎样恰当的回应这个业态需求也成了本次设计的一个挑战。

We had already accumulated a lot of experience in commercial cafes, but a cafe with a certain performance nature combined with a teaching scene was a new design experience. Yet it is also a challenge to decide how to respond to the demand in such a historical area with complex environment and style.

▼项目外观,exterior of the project ©颜社视觉

在空间布局上,我们将本次项目最具特点的咖啡教培的区域作为空间的核心,围绕这个核心功能用层层嵌套的同心圆来延展整个空间的设计。咖啡培训工坊设计用精密的流线让进入空间的人们能有类似动态剧场一般的体验,我们希望能够通过这个项目来讨论小空间中的社交尺度和动线关系。

In terms of spatial layout, we have taken the coffee education and training area which is the most characteristic area of the project as the centre of the space. We extended the whole space around the core function with concentric circles nested in layers. A reasonable flow of scale control is used to give people entering the space a feeling similar to that of a dynamic theatre.

▼轴测分析图,axonometric diagram©平介设计  

店面的两个入口都是以开敞的形式来面对顾客,初次到这里的顾客在室外会看到南侧一半完整展示出来的咖啡教培场景。虽以产生好奇,但是南侧从室内延展出来的户外散座会对流线产生一定的干扰使得大部分顾客不会直接从南侧入口进入,而是选择从北侧更具有引导性的入口进入空间。

Both entrances to the shop are open to the customers on the street. Those who come here for the first time will see the coffee education and training scene on the southern half fully displayed outdoor. Although curious, the outdoor scattered seating extending from the interior on the left will interfere with the flow line to some extent, so that most customers will not enter directly from the southern entrance, but choose to enter from the more guiding entrance on the northern space.

▼咖啡厅入口空间,entrance area of the cafe ©颜社视觉

进入空间后的顾客会从框景中窥探到一些咖啡教培区的场景片段,阳光会透过框景照映在洁白富有肌理的墙面上,同时看向咖啡教培区的视野也将被框定出来。咖啡培训工坊设计继续深入会到达点单的吧台区域,可以在这点上一杯咖啡悠闲地度过闲暇时光或围绕中心与咖啡烘焙师一起体验制作咖啡所带来的乐趣,根据不同的需求人们将会围绕着这个中心一层一层的到达空间中的不同区域。

After entering the space, visitors will see some scenes of the coffee education and training area from the framed view. The sunlight will shine through the framed window on the white and textured wall. At the same time, the sight of the coffee education and training area will also wear a physical filter. Going deeper, you will reach the bar counter area where you can order. At this point, you can spend leisure time with a cup of coffee or experience the fun of making coffee with coffee roasters around the center. According to different needs, people will go around this center to reach different areas in the space layer by layer.

▼从吧台望向就餐区,view from bar to dinning area©颜社视觉

我们希望在空间中通过剧场式的场景营造来放大咖啡教培的表演性质,在空间中心咖啡烘焙师无疑是空间中的表演者而中心的岛台就对应了舞台的作用,进入空间层层开阔的视野是对这个舞台的精心规划,就如徐徐拉开的大幕。

We hope to amplify the performance nature of coffee education and training through theater-like scene creation in the space. The coffee roasters in the center of the space are undoubtedly moving performers. They use coffee to bring the audience a wonderful five-sense experience, while the center island platform corresponds to the role of the stage. After entering the space, the layer upon layer of open vision is the careful planning of this stage, just like the curtain slowly opened.

▼圆形剧场,amphitheater©颜社视觉

在咖啡培训工坊设计项目中我们使用深灰色水磨石、黑色石材来营造空间的基调,为了与既有仿古建筑的新苏式肌理形成对比,最后用到一些绿植来调和整体黑白灰的色调。

In terms of material matching, we divide the entire space into upper and lower parts. The lower part is gray terrazzo facing with black metal furniture. The upper part is white paint with texture. We hope that the combination will create a sense of floating while emphasizing the uniqueness of the barista inthe space. In order to contrast with the new Soviet-style texture of the existing antique buildings, orange transparent acrylic is also used to reconcile the overall black, white and gray tones, and make the perspective experience from different angles in the space richer.

平介设计

设计收费:300 元/平             

擅长类型: 家装、豪宅、餐厅、店铺

在线咨询

扫描二维码关注我们的微信

深圳市聚设汇文化传媒有限公司
主编热线:15602987227
总部:深圳市罗湖区梨园路128号宝能汽车大楼416单元
佛山、东莞、成都、重庆、福州、厦门、南昌、武汉、
杭州、苏州、温州、郑州、长春、沈阳、贵阳、柳州、
哈尔滨、九江等城市设立办事处
© 2017-2021 Jsheh.com 版权所有 粤ICP备17079093号
展开
回到顶部